Zierikzee, Monumentenstad

zierikzeeZierikzee is het grootste plaatsje van het prachtige eiland Schouwen-Duiveland. Maar liefst 80 procent van de monumenten op Schouwen-Duiveland bevind zich in Zierikzee en daarom mag het zich ook monumentenstad noemen.

De oude stadspoorten geven toegang tot de gezellige binnenstad.
In het centrum treft u een veelheid van moderne winkels, terrassen en eet- en drinkgelegenheden. Iedere donderdag is er markt op het Havenplein. Tevens is het op donderdag koopavond van 19.00 tot 21.00 uur. Maandag ’s morgens zijn de winkels gesloten.

Het Havenplein en het Havenpark vormen samen met de Oude Haven het feitelijke centrum van Zierikzee. Rondom treft u de meeste winkels, restaurants en cafe’s. In juli en augustus worden op dinsdag diverse activiteiten georganiseerd zoals de beroemde paardenmarkt.

De Nieuwe haven is behalve voor de locale visserij tevens in gebruik als moderne jachthaven. Aan het water treft u veel terrasjes waarop onder het genot van een heerlijk verfrissend drankje of hapje u de diverse scheepjes voorbij kunt zijn trekken. De Nieuwe Haven biedt direct toegang tot de Oosterschelde, een paradijs voor de pleziervaart.

De St. Lievens Monstertoren ofwel Dikke toren in de volksmond is waarschijnlijk het meest opvallende monument van Zierikzee. Het stamt uit de gouden tijd waarin Zierikzee tot een van de rijkste steden van Nederland behoorde. Destijds zou de toren de hoogste van het land hebben moeten worden, maar door geldnood werd slechts een achtste deel van de toren voltooid. Als u de toren beklimt heeft u een schitterend uitzicht over de omgeving en is bij helder weer vrijwel het hele eiland te zien.

Doordat Schouwen-Duiveland tot omstreeks 1970 zeer geïsoleerd was, is er veel van de monumentale geschiedenis van het eiland bewaard gebleven. Zierikzee is uw bezoek meer dan waard. Verschillende musea geven inzicht in de rijke historie van het stadje, zoals het stadhuis museum aan de Meelmarkt. Tot de gemeentelijke herindeling van 1996 was het stadhuis van de voormalige gemeente Zierikzee hier gevestigd.