Waterland Neeltje Jans

neeltje-jansBij WaterLand Neeltje Jans ben je een hele dag op bezoek bij het water! Water kan bedreigen, maar je ontdekt dat water vooral een onvervangbare bron is van leven. Water verrast en verwondert, je kunt er zelfs heerlijk mee spelen.

Deltawerken
In de grote expositie �Delta-Expo� nemen videopresentaties, foto�s, werkende maquettes en modellen je mee naar de wereld van de Deltawerken. Je ontdekt de groeiende aandacht voor milieu en behoud van mossel- en oestercultuur. In Delta-Expo bevindt zich ook de expositie �Ramp 1953�. De film �Delta-Finale� is een documentaire over de bouw van de stormvloedkering en de Ramp 1953. Een wandeling in het binnenste van de �kroon� op de Deltawerken mag je bij je bezoek niet missen!. Ervaar de impo-sante constructie terwijl het water onder je kolkt en bruist.

Zeedieren*
Door jacht en watervervuiling verdween de zeehond uit de Delta. Nu neemt hun aantal weer toe. Er zwemmen er al weer meer dan 100 rond in de Delta! Van zeer nabij kun je ze zien in ons bassin. In onze eigen Noordzee leven dolfijnen, vooral bruinvissen. Ook walvissen komen er regelmatig voor. Je maakt kennis met deze zeedieren in een grote expositie �WalvisWereld� welke vanaf april te zien is in het futuristische walvispaviljoen.

Verwonderen en spelen*
In de waterspeelplaats maak je een eigen waterval, verleg je de loop van een beekje, bedien je de tredmolen en loop je over water-wiebelstenen. Wie blijft �t langste droog!
Nog nooit was een film z� levensecht: in de 3d-film �Waterworld� verrassen wij je met spectaculaire beelden. Octopussen proberen je te vangen, haaien komen akelig dichtbij en met animatiebeelden waan je je terug in het tijdperk van de dinosaurussen. Blijf je tot het laatst van de film zitten?
(*geopend in zomerseizoen)

Neeltje Jans is het voormalige werkeiland, middenin de Stormvloedkering in de Oosterschelde. Zeg maar het hart van de Deltawerken. Waterland Neeltje Jans is er inmiddels uitgegroeid tot de grootste dagattractie van Zeeland.

Je vindt er �De Ramp�, een indrukwekkende expositie over die catastrofale overstroming in 1953, die het leven kostte aan bijna 2000 mensen en nog meer dieren! �De Ramp� toont in authentieke beelden en geluid ooggetuigenverslagen van die nacht van 1 februari. Van slachtoffers, familieleden, redders, journalisten en politici uit die tijd.

Pas op 6 november van dat jaar werd het laatste gat in de Zeeuwse dijken gedicht. Bij Ouwerkerk, met de zogenaamde Phoenix-caissons. In deze caissons is nu een museum gevestigd met een tentoonstelling over de ramp. Met het toegangskaartje van Waterland Neeltje Jans heeft u hier gratis toegang.

Zo�n ramp mocht nooit meer gebeuren, dus werd het Deltaplan ontwikkeld. In Delta Expo op Neeltje Jans maak je kennis met 2000 jaar waterbouw: dijkenbouw, landwinning en �verlies. De film Delta Finale toont het technisch vernuft van de bouw van de stormvloedkering. Onder begeleiding van een gids kun je zelfs in het binnenste van de kering afdalen en ervaar je de kracht van het water. Een staaltje watermanagement in de praktijk.

Er is ook een dolfijnenopvang- en researchcentrum. Daar wordt onderzocht hoe dolfijnen beschermd kunnen worden tegen de bijvangst in de visserij. Vanaf de wal kun je het onderzoek en de voedingen volgen.

In de Oosterschelde leven steeds meer zeehonden en verschillende soorten roggen. Vroeger werd er zelfs op roggen gevist, vandaar de naam Roggenplaat (zandplaat).

Nieuw zijn het zeehondenbassin en het roggenbassin. De zeeroggen kun je zelfs aaien!
In prachtige aquaria zie je bovendien de wondere wereld van het onderwaterleven in de Oosterschelde: zeeanemonen, verschillende vissoorten en andere levensvormen. In de nabijgelegen mosselkotter is tevens een expositie van het onderwaterleven.

In het waterpaviljoen ga je op zoek naar de bron van water. Het futuristische ontwerp is een voorbeeld van zogenaamde �vloeibare architectuur�. Het won zelfs de Zeeuwse architectuurprijs! Velen vinden het net een aangespoelde walvis. Binnen kom je ogen en oren tekort. En zelfs je neus wordt geprikkeld. Dat alles dankzij bijzondere licht-, geluid- en waterpresentaties.

Kinderen van 2 tot 82 vermaken zich uitstekend op de Waterplaats. De speelinstrumenten hebben allemaal met water te maken. Er zijn stapstenen, sluizen, een waterrad, etc. Je kunt wel natte voeten krijgen!

In het quickservice-restaurant rust je tussendoor even uit onder het genot van een drankje en een hapje.

Nieuw is bovendien de 3D-film �Waterworld�, die je meeneemt naar de wondere wereld van het water. Levensecht, want je zit er middenin! Je zwemt zelfs tussen de haaien �

Het voormalige werkeiland Neeltje Jans heeft zich met een beetje hulp van de mens ontwikkeld tot een fraai natuurgebied. Een echt �kustlandschap� met kopjesduinen, natte valleien, slufters en een (broed)vogeleiland doen je denken aan een oerlandschap. Samen met een gids kun je mee met een natuurwandeling (ca. 1,5 uur).

Voor kinderen is er op Waterland Neeltje Jans een speciale puzzeltocht langs alle onderdelen: spannend, speels en spectaculair. Met het entreebewijs van Waterland Neeltje Jans heb je bovendien gratis toegang tot het �Ecoscope� in Renesse. Een �fun�-, spel- en activiteitencentrum waar milieu-computerspelletjes centraal staan.

Waterland Neeltje Jans

Eiland Neeltje Jans 1
4328 ZG Burgh-Haamstede
Tel: 0111-652702
Fax: 0111-653164
http://www.neeltjejans.nl
info@neeltjejans.nl

Contact persoon: T Sluijter
Postbus 19
4328 ZG Burgh-Haamstede