Pannekoekenmolen, De Graanhalm

Pannekoekenmolen, De GraanhalmBij de pannekoekenmolen in Burgh Haamstede doen we bijna alles zelf. We bakken niet alleen de lekkerste pannenkoeken, maar malen ook ons eigen meel.
Echte ambachtelijke pannenkoeken dus. Kom eens kijken in onze Zeeuwse Pannekoekenmolen en proef meteen ��n van onze pannekoeken. En neem de kinderen maar mee! Zij vermaken zich prima in de speeltuin, in de molen of aan tafel.

� Molenbezichtiging.
� Video. (nederlands/engels/duits)
� Speeltuintje. (met draaimolen op windenergie)
� Zeeuws molenwinkeltje.
� De kleinste boerderij van Zeeland.
� Eigen parkeerplaats.

In 1974 kocht de familie Landegent de molen aan voor bewoning en horecahuisvesting aan. Er wordt regelmatig op windkracht gemalen.

Op de eerste van de vijf zolders van de molen, die alleen in de jaren zeventig enkele jaren bewoond is geweest, staan de volgende twee gedichten op de buil:

Als de winden waaien,
Door lucht en wolken heen,
Dan wil dit kruis wel draaien,
Ja zelfs voor iedereen.

Al is de Nederlandsche leeuw van honger bijna dood,
De echte onvervalschte Zeeuw eet zuiver wittebrood.

De Graanhalm behoort tot de fraaiste en best onderhouden korenmolens in Zeeland. In de molen is een leerzame expositie ingericht met uitleg over de moleninrichting in het Nederlands, Engels en Duits. Op de eerste of wel builzolder staat een demo-elevator, waarmee het graan via bakjes mee omhoog wordt getransporteerd en in een goot naar de reiniger wordt gestort. Er staat ook een demo-schoonmachine om stro, kaf en zand uit het graan te halen door middel van zeven.

Een zolder hoger staat een pletwals met twee ijzeren rollen die tegen elkaar in draaien, waarbij de tarwe via een doseerrol tussen deze walsen wordt geperst. Op deze maalzolder is ook een demo-mengketel aanwezig, waarin een verticale vijzel het graan omhoog draait ten behoeve van een gemengde graanproductie.

De buil is een zeefmachine waarin via een pijp meel in een met fijn gaas bespannen trommel valt die via electrische aandrijving met hoge constante snelheid ronddraait. Hierdoor wordt de witte bloem gescheiden van de zemelen.

In de oorlog dreef de molenas rechtstreeks een oliepersje aan om olie uit lijnzaad te persen om zeep van te maken of als brandstof voor verlichting.

Op het molenerf liggen diverse molenonderdelen en staan enkele miniatuurmolentjes. In het naast de molen gelegen restaurant De Pannekoekenmolen is een verzameling souvenir-molentjes- en meelzakjes uitgestald. Er staat ook een molentje dat door de grote molen wordt aangedreven.

Het op de molen gemalen meel wordt verwerkt in de pannenkoeken die in het naastgelegen Pannenkoekenhuis worden verkocht.

Burghseweg 53
4328 LA Burgh-Haamstede
Tel: 0111 652415