Museumboerderij Goemanszorg

Exposities
De Watersnoodramp van 1953 heeft veel historisch landbouwmateriaal weggespoeld. Bovendien ging door de modernisering van het agrarisch bedrijf eveneens veel verloren. Daarbij wordt de traditionele boerendracht op Schouwen-Duiveland nergens meer gedragen. Daarom is in Goemanszorg een indrukwekkende verzameling uit de oude tijd bijeengebracht. Op het gebied van de vlas- en meekrapteelt kan de verzameling gerust uniek worden genoemd. De vlasbewerking vond vroeger plaats in de voor Dreischor zo kenmerkende geteerde vlasschuren. De bewerking van zaad tot linnen is in het museum te zien. Verder is er een uitgebreide collectie werktuigen, ambachtelijke machines, voertuigen en gebruiksvoorwerpen uit de landbouw tot aan het tijdperk van de hedendaagse mechanisatie te zien. Naast deze vaste collectie zijn er wisseltentoonstellingen te zien.

De boomgaard en de boerderijtuin
Wie echt van de landelijke rust houdt vindt een plekje in de boomgaard achter de boerderij, met uitzicht over de akkers die strak omzoomd zijn door de oude zeedijk met haar Muralt muur. Ook is hier de speciaal aangelegde boerderijtuin te zien met onder andere een kruidentuin en diverse typisch Zeeuwse planten.

De wisseltentoonstelling van dit jaar is ‘Tijd van Spelen’. In deze tentoonstelling allerlei speelgoed van weleer te bekijken.

Museumcaf�
In het museumcaf� of in de voortuin op de �Koeienstoep� kan een kop koffie met gebak of een eenvoudige lunch worden gebruikt. De kaart bevat ook enkele Zeeuwse specialiteiten. Op het zonnige terras geniet u in alle rust van de authentieke boerderijtuin en de lieflijke omgeving. Terwijl u geniet kunnen de kinderen zich vermaken in de kinderhoek. In overleg met de beheerder is het museumcaf� ook buiten de reguliere openingstijden van het museum geopend.

Fiets- en wandeltochten
Mede in het kader van de uitverkiezing van Dreischor tot het �Groenste Dorp� van Europa in 2001 zijn er volop fiets- en wandeltochten in de directe omgeving. In het dorp zijn er regelmatig particuliere tuinen geopend voor bezichtiging.

Museumboerderij Goemanszorg
Het museum is gevestigd in de uit ca. 1700 daterende boerderij �Goemanszorg� in Dreischor In 1994 is de boerderij aangekocht om er het Streek- en Landbouwmuseum Schouwen-Duiveland in te vestigen. De hofstede werd in 1995 gerestaureerd en ingericht in de stijl van de 20e eeuw. De boerderij wordt beheerd door de Monumentenstichting Goemanszorg Beheer en verhuurd aan de museumstichting.

Stichting Streek- en Landbouwmuseum Schouwen-Duiveland
De stichting Streek- en Landbouwmuseum is een particulier initiatief. De exploitatie van het museum wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers, een bijdrage van de gemeente, diverse sponsors en een jaarlijkse bijdrage van de Stichting Vrienden van het Streek- en Landbouwmuseum. Aanmelden als “Vriend of vriendin” kan aan de balie van het museum.

Bijzonderheden
Bezoekers in een rolstoel zijn van harte welkom, het museum is uitstekend rolstoeltoegankelijk. Ook aan kinderen is gedacht, voor hen is er onder andere een speurtocht, een speelhoek en een zandbak.
Het museum is bij uitstek geschikt voor bijzondere evenementen, recepties, fotoreportages en dergelijke. Hiervoor is reservering echter gewenst (tel. 0111-402303).

Reisgezelschappen en groepen
Voor groepen vanaf 20 personen gelden aantrekkelijke tarieven. Ook is het mogelijk het museum te bezichtigen onder leiding van een deskundige gids.