Aeolus heeft weer vleugels

De molen in DreischorDREISCHOR – De molen in Dreischor heeft nieuwe wieken gekregen. Po√ętischer gezegd: Aeolus heeft weer vleugels. De molen draagt al eeuwenlang de naam van de god van de wind en is een beeldbepalend in het polderlandschap.

Het aanbrengen van de nieuwe wieken is een belangrijk moment in de drastische restauratie die in 1998 is begonnen. De wieken lagen al een tijdje voor verdere afbouw ter plekke in Dreischor. Molenmaker J. Hoefkens uit Middelburg bracht hier het houtwerk aan. Gisteren konden de gevaarten met een kraan worden bevestigd. Gemeenteambtenaar en molenkenner bij uitstek D. Haak vertelt dat de huidige wieken geheel nieuw gemaakt zijn. ,,De oude wieken waren voor negentig procent doorgeroest. Die waren destijds al hersteld met stukken van andere molens“.
Haak verwacht dat de wieken van de Aeolus binnen twee weken volop zullen draaien. Volgens hem is er dan geen mens die nog aan de buitenkant ziet dat de molen nog niet volledig in gebruik is. Het malen laat overigens nog wat langer op zich wachten. Daarvoor moeten eerst nog de steenkuipen worden gemaakt en heel veel onderdelen op elkaar worden afgestemd. Hij verwacht dat het op z`n vroegst de tweede helft van dit jaar wordt dat de restauratie echt voltooid zal zijn. Volgens Haak is over het toekomstig beheer van de Aeolus nog niets bekend. Ook is het nog de vraag wie er de vaste molenaar wordt. ,,Tot zolang zal ik het zelf maar doen“, zegt de molenfanaat. Hij heeft wel twee jonge Dreistenaren in opleiding. Haak geeft hen les in de molens in Zonnemaire en Nieuwerkerk. De Aeolus biedt hen wellicht een mooie kans hun hobby dichtbij huis uit te oefenen.